Gezondheid tijdens zwangerschap

door | 25 jun 2024 | Gezondheid, Supplementen

Zwanger worden is een prachtig en natuurlijk proces, maar helaas is het tegenwoordig niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Zelf zie ik het ook steeds meer in mijn vriendenkring en hoor je meer verhalen in de omgeving. Niet alleen vrouwen maar ook mannen worden geconfronteerd met vruchtbaarheidsproblemen. Dit kan te maken hebben veel factoren zoals leeftijd, levensstijl, omgevingsfactoren, en gezondheidsproblemen.  Daarnaast spelen moderne leefstijlkeuzes zoals slechte voeding, overgewicht, stress, en blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen een belangrijke rol. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze factoren en de impact die ze kunnen hebben op je vruchtbaarheid.

…..

Preventieve stappen om zwanger te worden
….

Er zijn verschillende stappen die je preventief kunt nemen om de kans op een zwangerschap te vergroten, sommige zijn vanzelf sprekend andere welllicht niet.
….
Gezonde Levensstijl:
– Voeding: Eet een gevarieerd en gebalanceerd dieet rijk aan groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten (roomboter, avocado). Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en suikers.
– Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het behouden van een gezond gewicht en vermindert stress.
– Vermijd Toxines: Beperk blootstelling aan schadelijke stoffen zoals pesticiden, chemicaliën, en zware metalen. Zorg dat je al je groente en fruit wast, maar kijk ook in je omgeving gebruik je veel haarlak, deodorant spuitbussen? Deze kunnen allemaal schadelijke stoffen bevatten.
Vitamines: Neem preventief Selenium om de innesteling van de eicel te bevorderen en om het risico op pre-eclampsie te verlagen. Maar ook Folaat (natuurlijke vorm van foliumzuur) voor het aanmaken van rode bloedcellen en het voorkomen van geboorteafwijkingen in het eerste trimester, in combinatie met andere B vitamines omdat deze een synergie hebben.

…..

Leefstijl Aanpassingen:
– Stressbeheersing: Stress kan een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. Probeer ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie, of massage.
– Stoppen met Roken en Alcohol: Roken en overmatig alcoholgebruik verminderen de vruchtbaarheid aanzienlijk. Stoppen met deze gewoonten kan de kans op zwangerschap vergroten.

…..

Essentiële vitamines tijdens de zwangerschap

….

Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam extra voedingsstoffen nodig om de groei en ontwikkeling van je baby te ondersteunen. Gezond eten staat voor op, eet voldoende groente en fruit om de vezels in je lichaam aan te vullen. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar suppletie, zodat je zeker bent dat je voldoende binnenkrijgt. Hier zijn enkele essentiële vitamines en hun voordelen:

Folaat:
– Waarom: Voorkomt geboorteafwijkingen van de hersenen en ruggengraat.
– Hoeveel: Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 400 microgram voor en tijdens de vroege zwangerschap.

Vitamine C
– Waarom: Behoud je weerstand en verhoogt je ijzer opname en ondersteunt daarmee de aanmaak van rode bloedcellen en voorkomt bloedarmoede.
– Hoeveel: Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 250 milligram.

Vitamine D
– Waarom: Goed voor je eigen weerstand en helpt het lichaam calcium op te nemen en is belangrijk voor de ontwikkeling van botten en tanden.
– Hoeveel: Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is minimaal 6000 IU (internationale eenheden).

Omega 3
– Waarom: voornamelijk DHA is een omega-3 vetzuur dat essentieel is voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de baby.
– Hoeveel: Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 200-300 milligram.

Vitamine B12
– Waarom: Helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en het functioneren van het zenuwstelsel.
– Hoeveel: Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 1,2 milligram

….

Het nemen van een hoogwaardige prenatale vitamine kan helpen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Niet alleen voor je baby, maar ook voor jezelf zodat je minder last hebt van vermoeidheid of andere zwangerschapssymptomen. Alle energie gaat namelijk eerst naar je baby. Het is echter belangrijk om deze supplementen te combineren met een gezond en gebalanceerd dieet.

…..

Zwanger worden is een prachtige maar soms uitdagende reis. Door proactief bezig te zijn met je gezondheid en levensstijl, kun je de kans op een succesvolle zwangerschap vergroten. Vergeet niet om regelmatig medisch advies in te winnen en de juiste supplementen te nemen om zowel jouw gezondheid als die van je baby te ondersteunen. Met de juiste voorbereiding en zorg kun je optimaal genieten van deze bijzondere tijd in je leven.

….

Hoe werkt dit voor mij?

Deze blog is de basis waar iedereen ongeacht zwanger of niet veel baat bij zou hebben. Zelf verwacht ik in december 2024 mijn eerste kindje, een super spannende periode. Ik gebruik al vitamines en mineralen voor mijn zwangerschap maar nu tijdens de zwangerschap extra om mijn weerstand, conditie en lichaam in balans te houden. Daarnaast heb ik nog een andere kijk op mijn zwangerschap met wat ik wel en niet mag eten, zo drink en eet ik wel rauwe melk en kaas. Dit deed ik al voor mijn zwangerschap, omdat er veel gezondheidsvoordelen aan zitten. Ik merkte dat ik moeite had dat bijv. rauwe melk niet mag maar over redbull of chips (suikers en e-nummers) word niks gezegd. Uiteraard moet je oppassen voor de bacterie in rauwe melk waar je mogelijk ziek van kan worden, en als je het niet gewend bent zou ik er niet tijdens de zwangerschap mee beginnen. Maar het zette mij wel aan het denken en ik zou het leuk vinden om met andere (zwangere) vrouwen in contact te komen die ook een andere kijk daarop hebben.

Wil je meer weten over hoe ik mijn zwangerschap doorbreng of wil je kijken naar een mooi zwangerschapspakket met supplementen, neem dan contact op.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *