Massage is geen luxe meer

door | 05 jul 2024 | DIY, Gezondheid

Massage is een van de oudste vormen van therapie en welzijn die we kennen. Het begon duizenden jaren geleden in verschillende delen van de wereld. In oude culturen zoals China, India en Egypte werd massage al vroeg erkend voor zijn helende en ontspannende eigenschappen. In China werd het bijvoorbeeld gebruikt om de balans van levensenergie, of qi, te herstellen. In India maakte massage deel uit van de Ayurvedische geneeskunde, een holistische benadering van gezondheid die al meer dan 3.000 jaar oud is. Ook in het oude Egypte werden massage en aromatherapie toegepast om de gezondheid te bevorderen.
Door de eeuwen heen heeft massage zich ontwikkeld en aangepast, maar het punt blijft hetzelfde: het bevorderen van welzijn en genezing door aanraking.
Vandaag de dag is massage een populaire manier om stress te verminderen, pijn te verlichten en de algehele gezondheid te verbeteren. Het is niet langer meer een luxe.
…….

Vroeg beginnen
…..

In Nederland zijn wij niet opgegroeid met het masseren van babies, terwijl in de Oosterse wereld dit onder deel is van de opvoeding.

Het heeft namelijk heel veel gezondheidsvoordelen om al vroeg te beginnen met masseren zowel voor het kindje als voor de ouders. Het aanraken en masseren van je baby is een prachtige manier om een sterke emotionele band op te bouwen.

Baby’s voelen zich veilig en geliefd wanneer ze worden aangeraakt, wat het vertrouwen en de hechting tussen ouder en kind versterkt. Dit kan een positief effect hebben op hun emotionele ontwikkeling. Maar verbeterd ook de slaap, als je jezelf laat masseren ben je ook lekker loom daarna toch? De spijsvertering komt op gang, waardoor krampen, gasvorming en andere ongemakken kunnen verbeteren. Massage bevordert ook de bloedcirculatie en helpt bij de ontwikkeling van spieren en gewrichten. Dit kan helpen bij de fysieke groei en motorische vaardigheden van de baby, waardoor ze sterker en flexibeler worden.


Waarom zou je zelf een massage moeten nemen?

Zelf neem je wellicht af en toe een massage maar geregeld jezelf laten masseren heeft net als je baby heel veel gezondheidsvoordelen. Het is eigenlijk meer een onderhoudsbeurt voor je lichaam dan een luxe.

  1. Stressvermindering en Ontspanning

Massage kan het stresshormoon cortisol verlagen en tegelijkertijd de productie van endorfines en serotonine verhogen. Hierdoor raak je in een diep gevoel van ontspanning en welzijn. Regelmatige massages kunnen helpen om dagelijkse stress onder controle te houden en je mentale helderheid te verbeteren.

  1. Pijnverlichting

Of je nu last hebt van chronische rugpijn, spierpijn na een intensieve workout, of spanningshoofdpijn, massage kan aanzienlijke verlichting bieden. Door de bloedcirculatie te verbeteren en gespannen spieren los te maken, vermindert massage pijn en bevordert het genezing.

  1. Verbeterde Bloedcirculatie

Massage stimuleert de bloedstroom, wat zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar de spieren en organen. Dit helpt bij het afvoeren van toxines en bevordert celherstel en algemene gezondheid.

  1. Verbeterde Flexibiliteit en Mobiliteit

Door regelmatig massages te ondergaan, kunnen je spieren en gewrichten soepeler en flexibeler worden. Dit is vooral voordelig voor mensen met een actieve levensstijl of juist degenen die lange uren zitten voor werk.

  1. Mentale Gezondheid

Massage heeft een positieve invloed op de geestelijke gezondheid. Het kan angst en depressie verminderen, slaapkwaliteit verbeteren en je een algemeen gevoel van welzijn geven.


Zelfmassage

Belangrijk is ook om tijd voor een massage te maken, gun jezelf even dat uurtje van ontspannen waarbij je hoofd leeg kan maken. Heb je daar echt geen tijd voor, dan kan je ook makkelijk tussen door thuis of op het werk jezelf even masseren om tot rust te komen.

Handmassage
– 
Begin met masseren van je linkerhand met de duim van je rechterhand. Plaats je duim op de “duimmuis” van je linkerhand en maak cirkelvormige bewegingen naar boven en maak zo een rondje over de palm van je hand (van buiten naar binnen). Geef lichte druk, en voel je ergens meer spanning (gevoeliger) dan kun je daar wat langer masseren.
– Masseer vervolgens je vingers individueel. Begin bij de onderkant van je duim door zachtjes te knijpen en te trekken naar boven. Ook hier kan je cirkelvormige bewegingen maken als je dat prettig vindt. Houd de druk even vast aan de bovenkant van elke vinger.
– Vergeet als laatste je pols niet, maak ook hier cirkelvormige bewegingen met je duim.
Neem ongeveer 5 minuten de tijd per hand, en je voelt je snel ontspannen, door de bloedcirculatie die weer opgang komt. Zeker na veel gebruik van een toetsenbord of telefoon.

Hoofdmassage
– 
Ga ontspannen op een stoel zitten met je schouders los naar achteren. Plaats 3 vingertoppen van beide handen op de rand van je schedel net achter je oorlel. Geef lichte druk, houd even vast en maak cirkelvormige bewegingen over je schedelrand richting het midden (je handen naar elkaar toe bewegen). Herhaal dit zo vaak als dat je dit prettig vindt.
– Masseer je oren van boven naar beneden, dit kan met cirkelvormige bewegingen maar ook met lichte druk (wijsvinger en duim) van boven naar beneden. Wissel dit af en herhaal zo vaak als dat je dit prettig vindt.
– Masseer je schedel met beide handen. Plaats je handen over je hoofd met je vingertoppen in het midden. Geef lichte druk en maak cirkelvormige bewegingen op dezelfde plaats. Je kan daarna langzaam je vingertoppen verplaatsten over je hoofd. Eindig deze techniek om zachtjes aan je haar te trekken en dit even vast te houden (30 -60 seconde).

Voetenmassage
– 
Ga ontspannen op een stoel of bank zitten en leg een voet over je andere knie, zodat je goed bij de voetzool kan.
– Gebruik beide duimen de voetzool te masseren. Schuif met één duim eerst van beneden (hiel) naar boven (balvoet) over de botjes van je grote teen, doe hetzelfde direct met je andere duim erachteraan en herhaal dit 3x, en verschuif dan naar de volgende teen.
– Maak nu cirkelvormige bewegingen over het midden van je voet met beide duimen tegelijk. Doe die daarna op de bal van je voet.
– Masseer nu je tenen individueel, met lichte druk en zachtjes trekken en houd even vast met druk aan de bovenkant van elke teen.
– Masseer de hiel van je voet met beide handpalmen.
Neem per voet minimaal 5 minuten de tijd. Je voeten zijn een spiegel van je gehele lichaam, door je voeten te masseren, activeer je reflexpunten die kunnen bijdragen aan de algemene gezondheid van je lichaam. Deze massage is ook erg fijn als je een hele dag gestaan of gelopen hebt. De spanning in je voeten verdwijnt direct.


Massage is een geweldige manier om zowel fysiek als mentaal gezonder te worden. Of je nu wat dagelijkse stress wilt kwijtraken, pijn wilt verzachten, of gewoon even helemaal wilt ontspannen, massage kan echt een groot verschil maken. Maak er een vast onderdeel van je routine van en ontdek zelf alle voordelen die het je kan brengen.
Maar direct een afspraak om jou verwen moment in te plannen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *