Ontspanningsmassage

Een ontspanningsmassage is een ware traktatie voor lichaam en geest en een van de oudste en gezondste manieren om te ontspannen. Om je dagelijks goed te voelen en te kunnen functioneren is het belangrijk dat je regelmatig een moment van rust pakt. Met een ontspanningsmassage herlaad je je batterijen en zeg je stress vaarwel.

Voordelen van een ontspanningsmassage

Een ontspanningsmassage heeft vele voordelen, niet alleen op lichamelijk gebied maar ook op emotioneel, psychologisch en energetisch gebied.

Lichamelijk

Zorgt het voor soepelere spieren, betere bloedsomloop en zorgt het voor de afvoer van vocht en afvalstoffen. Maar ook kan het helpen bij bijvoorbeeld ademhalingsaandoeningen.

Ademhalingsaandoeningen

Door de ademhalingsspieren te versterken en te ontspannen verbetert massage de longfunctie, waardoor de ernst van astma-aanvallen kan verminderen en de ademhaling kan vertragen.

Spijsverteringsaandoening

Buikmassage bevordert de productie van spijsverteringssappen en ondersteunt de voedselopname. Door de verbetering in de bloed- en lymfecirculatie ontstaat vraag naar een grotere aanvoer van voedingstoffen, wat een betere eetlust teweegbrengt.

Emotioneel

Beïnvloedt een ontspanningsmassage het zenuwstelsel en vermindert stress en angst. Het niveau van stresshormonen wordt verlaagd, deze ontspanning kan ook slaapproblemen verhelpen. Het vrijkomen van endorfine tijdens de massage kan depressieve gevoelens verminderen. 

Psychologisch

Kunnen mensen die vaker een massage nemen zich meer bewust worden van hun lichaam, wat ervoor kan zorgen dat mensen ontdekken hoe fijn het is om zich weer te kunnen ontspannen. Het kan ervoor zorgen dat je je bewuster wordt van wat zich in je lichaam afspeelt waardoor je makkelijker verantwoordelijkheid kunt nemen voor je gezondheid en geluk. Voor mensen die door een negatieve ervaring gevoeliger zijn geworden voor aanraking kan een massage een belangrijke rol spelen waardoor aanraking weer als prettig kan worden ervaren. 

Energetisch

Kan een massage veel mensen een nieuwe energie geven, doordat het welzijnsgevoel is vergroot. Door lichaam en geest te ontspannen en stress te verminderen, kan de geestelijke alertheid toenemen.

 

Wanneer mag ik geen massage ondergaan?

Bij een contra-indicatie mag je niet gemasseerd worden. Contra-indicaties zijn één of meerdere redenen waarom een massage niet uitgevoerd mag worden.

Totale contra-indicatie houdt in dat je helemaal niet gemasseerd mag worden.  Relatieve contra-indicaties houdt in dat je op bepaalde plaatsen niet gemasseerd mag worden. Bekijk hier de contra-indicaties wanneer je twijfelt of je gemasseerd mag worden.