Weetjes en feiten over Vitamine C

door | 26 mrt 2024 | Gezondheid, Supplementen

Vitamine C is een sterke anti-oxidant en hebben we ook voor heel veel processen in ons lichaam nodig. Ons lichaam kan dit zelf niet aanmaken dus hebben we het nodig uit ons voedsel. Je kunt het halen uit groente en fruit voor namelijk citroenen en limoenen.

Ik vertel je er graag nog meer over!

Oxidatie is een proces waarbij vrije radicalen in ons lichaam worden gevormd. Vrije radicalen zijn agressieve, schadelijke stoffen die bijvoorbeeld tot kanker kunnen helpen leiden. Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie tegengaan. Vitamine C is een krachtig antioxidant en neutraliseert de vrije radicalen die oxidatieve stress veroorzaken in de huid en zo leiden tot vroegtijdige huidveroudering. 

Je lichaam elimineert gifstoffen door je lever en filtert je bloed en weerhoudt schadelijke componenten van het aantasten van andere delen in je lichaam. De schadelijke stoffen stapelen zich op in je lever na een tijdje. En daardoor kan de lever zijn dagdagelijkse taken niet meer naar behoren uitvoeren. Vitamine C trekt toxische stoffen aan en voert ze af. Een goede hulp voor je lever dus. Elke dag een glaasje water met wat verse citroensap in, is dan ook een echte aanrader.

De antioxidantfunctie van vitamine C is onder meer van belang voor het behoud van gezonde cellen en weefsels. Vitamine C heeft het vermogen kapotte vaatwanden te herstellen.

Vitamine C gaat de oxidatie van LDL-cholesterol tegen, en speelt een rol bij het uitscheiden van cholesterol via de lever en gal. Waardoor het totale cholesterol gehalte omlaag gaat. Daardoor speelt het ook weer een rol bij het voorkomen van een hoge bloed druk, voorkomen van aderverkalking, en versterken van de hartvaten.

IJzer komt in de voeding voor in twee vormen:
Heemijzer komt voor in rood vlees, vis en gevogelte.
Non-heemijzer zit vooral in plantaardige voedingsmiddelen.

Het verschil zit ‘m in de opname. Heemijzer wordt beter opgenomen dat non-heem ijzer en wordt minder gehinderd door andere stoffen tijdens die opname. Gemiddeld genomen wordt heemijzer, dus uit vlees, drie keer beter door ons lichaam opgenomen dan non-heemijzer. Mensen die geen vlees of vis eten, kunnen daarom een grotere kans hebben op ijzer tekort omdat het niet goed opgenomen wordt. Met voldoende vitamine C kun je deze opname kans vergroten, het zorgt dat je non-heemijzer uit plantaardige bronnen beter opneemt in het lichaam 

Heb je het snel koud? Dat kan ook komen door een ijzer / vitamine C te kort. 

Het grote verschil is dat natuurlijke vitamine C in groenten en fruit wordt gecombineerd met allerlei andere stoffen die gunstig zijn voor de gezondheid zoals vezels, bioflavonoïden, plantensterolen en polyfenolen. Dit zijn samenwerkingen/krachten die de functie van vitamine C versterken. 

Ascorbinezuur, is gemaakt van het vitamine C molecuul maar geïsoleerd en genetische gemodificeerd, dat betekend dat het in de fabriek gemaakt is en niet de samenwerking heeft met de andere stoffen, waardoor het effect een stuk minder is.

Neem als supplement liever vitamine C uit Amla of Acerolabessen.

Citroenzuur (E330) (ook voedingszuur genoemd) en ascorbinezuur (E300) zijn verborgen GMO ingrediënten, die allergische reacties veroorzaken bij gevoelige gebruikers.

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine. In tegenstelling tot in vet oplosbare vitamines, worden wateroplosbare vitamines niet opgeslagen in het lichaam. Vitamine C wordt via lichaamsvloeistoffen zoals bloed en lymfevocht vervoerd naar de weefsels en de cellen en teveel vitamine C wordt uitgescheiden via de urine. Overdosering gaat bijna niet, omdat je lichaam het vanzelf uitscheid. 

Let op! Met ascorbinezuur en synthetische varianten moet je wel oppassen met de dosis.

Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen. Vooral in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Zoals rode paprika, citroenen, limoenen, bloemkool, zwarte bessen. 

Veel verse groente en fruit eten dus!

Natuurlijke Vitamine C uit de Amlabes

Naast wat ik nu besproken heb is het nog voor veel meer dingen goed, zoals voor je huid, bij het aanmaken van collageen, goed functionerend zenuwstelsel, behoud van sterke botten, tandvlees en een boost voor je immuunsysteem.

Ik heb nog een leuk weetje om mee af te sluiten:)

Wist je dat je als je geprikt wordt door een wesp je vitamine C gehalte binnen een uur 0 is? Ook als je rookt neem je geen vitamine C meer op in lichaam, aanvullen is dan nodig.

Mijn gebruik
Ik neem elke dag twee capsules vitamine C, ter preventie van mijn bloedvaten en gezondheid. Mijn vader heeft een hoge bloeddruk en last van cholesterol, ik hoop dit, met de supplementen die ik slik, te voorkomen. Mijn vader neemt een heel scala aan supplementen in, om zijn 5 verschillende medicatie af te bouwen. Wil je hier meer over weten? stuur een berichtje.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *