Vet is niet de boosdoener maar suiker

door | 19 mrt 2024 | Gezondheid

Cholesterol

Je kent vast wel iemand met een te hoog cholesterol of aan de cholesterolverlagers. Maar wist je dat we eigenlijk cholesterol nodig hebben? Ik ga je de de verschillende soorten uitleggen en vertellen waarom we dit nodig hebben.

1 Wat is cholesterol?

Cholesterol is een in vetachtige stof. Deze wordt aangemaakt in de lever. Het lichaam maakt ongeveer 2000mg per dag aan en gebruikt cholesterol om cellen, hormonen en gal aan te maken. Het is heel erg belangrijk voor de hersenen maar ook om hormonen en vitamine D aan te maken en de spijsvertering te ondersteunen. Cholesterol is geen ziekte en geeft geen klachten maar kan wel de bloedvaten vernauwen.

2. HDL of LDL?

Cholesterol is cholesterol maar hecht zich aan lipoproteïne om zich te laten transporteren door het lichaam daarom kan je cholesterol toch in twee soorten verdelen. Je hebt HDL high-density-lipoprotein (goed cholesterol) en LDL low-density-lipoprotein (“slechte” cholesterol).

Lipoproteïne zijn een soort vrachtwagentjes je hebt de HDL en LDL en cholesterol lift daarop mee om door de bloedbaan naar de desbetreffende plaats vervoert te worden. Omdat cholesterol niet opgelost kan worden in water, moet dit zich eerst binden aan lipoproteïne wat zich wel kan oplossen in water.

HDL, is een lipoproteïne dat goed is voor het lichaam omdat het cholesterol naar je lever transporteert om uit je lichaam te worden uitgestoten. HDL helpt je lichaam te ontdoen van overtollig cholesterol, zodat het minder snel in je slagaders terechtkomt.

LDL wordt het “slechte” cholesterol genoemd omdat het cholesterol naar uw slagaders brengt, waar het zich kan verzamelen in de slagaderwanden. Te veel cholesterol in je slagaders kan leiden tot een opbouw van plaque die bekend staat als atherosclerose. Dit kan het risico op bloedstolsels in je slagaders verhogen. Als een bloedstolsel afbreekt en een slagader in je hart of hersenen blokkeert, kunt je een beroerte of een hartaanval krijgen. Daarin tegen hebben we de LDL ook degelijk wel nodig, want onder andere Q10 (ubiquinol) lift hier weer op mee om verplaatst te worden door het lichaam.

3 Hart en Vaatziekte

In tegenstelling tot dieren, ontwikkelen mensen hartziekten omdat hun lichaam zelf geen vitamine C kan produceren.

De huidige, gemiddelde voeding levert voldoende vitamine C om scheurbuik te voorkomen, maar niet voldoende om een stabiele vaatwand te waarborgen. Als gevolg daarvan ontstaan miljoenen kleine scheurtjes in de vaatwand. Vervolgens gaat cholesterol, lipoproteïnen en andere bloed risicofactoren de beschadigde vaatwanden herstellen. 

Daarom ook extra goed om te laten testen wat voor soort cholesterol te hoog is, want de DHL hebben we wel degelijk nodig. 

4 Natuurlijke oplossingen

Wil je geen statines of medicijnen gebruiken om je cholesterol te verlagen, dan kun je dit ook op een natuurlijke manier aanpakken. 

De allerbelangrijkste is vermijd suiker. Het eten van te veel suiker zorgt ervoor dat je lichaam meer ‘slecht’ LDL-cholesterol aanmaakt. Beperk daarom zoveel mogelijk kunstmatige en snelle suikers, die je bijvoorbeeld kunt vinden in wit brood en witte rijst. Kunstmatige suikers, zoals fructosestroop, dextrose en sacharine, worden vaak toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen.

Maar eet bijvoorbeeld meer verzadigde vetten zoals eieren (voornamelijk eigeel), roomboter en kaas maar ook omega 3 en 6 vetzuren.  Van omega 3 is bekend dat het veel gezonde effecten heeft, bijvoorbeeld kan met omega-3 zowel het LDL-cholesterol, totaal cholesterol en het triglyceriden gehalte verlaagd worden. Bovendien werkt het ontstekingsremmend en kan een stijging van het goede HDL cholesterol worden gestimuleerd.

Vis, olijven, olijfolie, noten, zaden en groene bladgroente zijn goede bronnen van omega-3.

De meeste mensen krijgen automatisch genoeg omega-6 binnen. Dit zit namelijk in veel soorten voeding. Het is daarom zinvol om in eerste instantie op omega-3 vetzuren te concentreren.

Vitamine C blijkt samen met de aminozuren lysine en proline een belangrijke en beschermende rol voor onze vaatwanden te spelen. Vitamine C gaat oxidatie van LDL-cholesterol tegen. En speelt een belangrijke rol bij de uitscheiding van cholesterol via lever en gal.

Q10 (Ubiquinol) is van belang voor een goede gezondheid, hoge energieniveaus, levensduur en algemene kwaliteit van leven. Je hart het meest energievolle orgaan in je lichaam.
Een andere reden is dat statines je lichaam van co-enzym Q10 uitputten. Terwijl statines hartaandoeningen zou moeten verhelpen, vergroot je dus eigenlijk het risico op hartfalen doordat je je lichaam van CoQ10 uitput. Dus gebruik je statines? Slik dan ook een CoQ10 supplement.

Deze claims zijn gebaseerd op algemene informatie en niet bedoeld als medisch advies.
Ik hoop je geïnspireerd te hebben op het gebied van gezonde voeding en dat dit handvaten zijn waar je mee aan te slag kunt om je cholesterol op pijl te houden en/of te verlagen op een natuurlijke manier. 

Hierbij nog een leuk (Engels) filmpje over cholesterol
The Truth About Cholesterol – LDL Cholesterol & HDL Cholesterol – Dr.Berg – YouTube

En nog een link met redenen om statines te vermijden
5 redenen om geen statines te nemen (whatsbehindthedots.com)

Mijn mening
De bestrijding van verhoogd LDL cholesterol om hart en vaatziekten tegen te gaan is een vergissing of eigenlijk meer misleiding, maar zo lang wij onze cholesterol verlagende medicijnen blijven slikken, kijkt de farmaceutische industrie lachend toe. 
Mijn dagelijkse dosis vitamines bestaan o.a. uit twee capsules vitamine C, twee capsules Q10 en twee capsules omega 3. Dit neem ik in ter preventie voor verschillende ziekte.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *