Who does not love food?

door | 02 apr 2024 | Gezondheid

We houden met z’n alle maar wat graag van lekker eten, maar hoe veel en hoe vaak moeten we nu eten? We houden met z’n alle maar wat graag van lekker eten, maar hoe veel en hoe vaak moeten we nu eten? 

Ken jij iemand die niet van eten houd? Ik niet.. ik zelf ben ook dol op eten. Vroeger at ik ook vaak omdat ik dacht dat het goed is voor je spijsvertering om deze “aan” te laten staan. Echter weet ik nu wel beter en eet ik maar 2 of 3 keer op een dag (intermittent fasting, binnenkort meer hierover). Met zo weinig eet momenten voel ik mij veel beter, zoals meer energie, ik heb geen “dipjes” gedurende dag. Maar ook zit ik langer vol waardoor ik niet veel ga snacken.

Probeer 3x op een dag te eten in plaats van 6x per dag

Je spijsvertering en suikerstofwisseling raken overbelast op het moment je 6x per dag eet. Vanuit oude theorieën moet je juist jouw verbranding hoog houden door regelmatig te eten, maar dit is echt een achterhaald idee (een uitzondering kan zijn als je veel en intensief sport). De 3 momenten dat je eet, moet je natuurlijk wel ruim voldoende eten.

Het grootste punt van tussendoortjes is dat er steeds insuline wordt aangemaakt. Insuline is het suikerhormoon, maar ook het vetopslaghormoon, want moet het teveel en te vaak in actie komen dan ga je dus vet opslaan.

Je lichaam heeft 2 uur nodig om na een maaltijd koolhydraten uit het voedsel te halen. Veel mensen voelen zich dan wat flauwer worden en nemen dan een tussendoortje, maar hiermee ontneem je jouw lichaam de kans om over te gaan op vetverbranding en dat is wel wat nodig is om niet aan te komen of om af te vallen.

Regelmatig hoor ik dat mensen écht moeten eten, anders kunnen ze niet functioneren. Dat is echt een heel belangrijk signaal dat je lichaam niet meer goed reageert op insuline, oftewel: insulineresistentie. Dit kun je heel goed omkeren door te bewegen, veel vezels (groente) en onbewerkt plantaardig te eten.

Meer informatie over de hormonen kun je lezen via deze link:
De invloed van hormonen en stress op het gewicht – WhatsBehindTheDots 

Let op je eet volgorde

Let jij er wel eens op hoe je je bord leeg eet? Waar begin jij meestal mee?  Probeer deze volgorde eens uit

  • Vezels (groente)
  • Eiwitten (vlees)
  • Vetten (vlees)
  • Koolhydraten (aardappelen)

Als je eerst groenten eet, dan komen eerst goede vezels in je darmen terecht. Die vormen geen glucose en gaan in principe onverteerd uit je darmen. Daarnaast doen de vezels nog iets anders. Ze zorgen ervoor dat zetmeel minder goed tot glucose kan worden omgezet en ze vertragen de maaglediging. Tot slot zorgen de vezels voor een soort kleverig netwerk in de dunne darm, waardoor de glucose moeilijker in de bloedbaan terecht komt.

Eiwitten innemen voor het eten van koolhydraten zorgt voor een minder hoge glucosepiek. Denk aan een ei, vlees, vis, zuivel, noten, bonen en peulvruchten. 

Niet zout, maar suiker is de boosdoener

Zout is een essentieel mineraal. Het is opgebouwd uit natrium en chloride en zit in hoge concentratie in ons lichaam. Zout is nodig voor het handhaven van ons bloedvolume en van groot belang voor het zuurstoftransport. De nieren zijn in ieder geval zo geschapen dat ze zout goed kunnen reguleren. Dat betekent dat als er een zouttekort is of dreigt en het bloedvolume lager wordt, de nieren een systeem hebben dat ervoor zorgt dat zout wordt vastgehouden. Bij een hoge zoutinname ontstaat een hoog bloedvolume. Er wordt dan een hormoon aangemaakt door het hart, dat ervoor zorgt dat dat zout weer wordt uitgescheiden via de nieren. Als de nieren goed werken, wordt de hoeveelheid zout keurig op niveau gehouden en kun je vrij veel zout in je voeding gebruiken zonder dat je bloeddruk omhoog gaat.

 Te weinig zout in het lichaam zorgt voor vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, kramp, een kort lontje, geheugen- en concentratiestoornissen, obstipatie, een verminderd duurvermogen, een hogere hartslag, jicht of een verminderde nierfunctie. Het kan zelfs bijdragen aan een hogere bloeddruk.

Zout heeft een negatieve terugkeer op ons lichaam, dat wil zeggen dat als er teveel zout in ons lichaam zit we dit kunnen uitscheiden en ook de behoefte naar zout vermindert. 

Suiker heeft een positieve terugkeer, dat betekend dat als je veel suiker eet je alleen maar meer suiker wilt. Ontbijt daarom niet met (teveel) suikers, hierdoor heb je de hele dag zin in suiker.

Te veel zout is uiteraard ook niet goed, maar dat we bang moeten zijn van zout is nergens voor nodig je mag ongeveer 6-8 gram zout per dag. Gebruik het liefst Keltisch zeezout of Himalaya zeezout, deze zijn het minst bewerkt en bevatten nog veel mineralen.

Stop met bewerkte producten, zoals pakjes, zakjes en producten met meer dan vijf ingrediënten

Belangrijk is wel dat we échte voeding tot ons nemen, want in de pakjes en zakjes zitten wel veel bewerkte (e-nummers) zout en suikers, veel koolhydraten en slechte vetten waar ons lichaam niks mee kan. 

 Met de échte voeding bedoel ik, bestaande uit eiwitten en gezonde vetten. Roomboter en volle zuivelproducten bijvoorbeeld. Voor mensen die te weinig zout binnenkrijgen of daarvan klachten hebben, is daarnaast plaats voor een goed zoutproduct. Neem bijvoorbeeld Keltisch of Himalaya zout. Als je dit zout in combinatie met vet gebruikt om je groentes of vlees lekker klaar te maken, krijg je alles aan vitamines en mineralen binnen.

Ga naar de lokale boer en koop daar je groente en fruit, dan ben je in ieder geval verzekerd dat het niet bewerkt is en ook nog een eerlijke prijs!

Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenover staat. Hoe vaak eet jij per dag? En koop jij je groente en fruit bij de boer? Laat het me weten! Ook als je vragen hebt, aarzel niet om contact op te nemen!

P.S.  Wil jij meer weten over wat er in ons eten zit?

Elke 6 weken wordt er in Kloetinge een “Weet wat je eet” presentatie gegeven. Hier krijg je inzichten om etiketten te lezen en waarom suppletie tegenwoordig ook belangrijk is.

Stuur een berichtje als je de eerst volgende datum wilt weten!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *