Hout / Lente

door | 21 mrt 2023 | 5 elementen, Gezondheid

Het Hout element staat voor groei en brengt beweging. Het stimuleert je om te doen wat nodig is en om in actie te komen. Het opstarten van nieuwe processen en om inzicht te hebben en keuzes te maken. Ook het uiten van emoties en het aangeven van grenzen hoort bij dit element. En ook bij dit element zie je het weer terug in de natuur. De narcissen en tulpen komen weer uit de grond, de bomen krijgen weer groene knopjes. Je merkt dat de natuur weer in beweging komt.

Misschien ken je het wel bij jezelf of bij andere. In de lente komt iedereen weer in actie, grote voorjaarsschoonmaken worden uitgevoerd, iedereen zit weer vol energie om dingen aan te pakken en te ondernemen.

Bij het Hout element horen de organen Lever en Galblaas. De Lever is verantwoordelijk voor het voeden van de pezen. Door verzwakking van het Houtelement verminderd de circulatie van Qi (levenskracht) en Bloed en ontstaan stagnaties in met name de pezen. Mentaal is het Houtelement verantwoordelijk voor nieuwe plannen en ontwikkeling. De Lever (Yin orgaan en voedend) maakt de plannen en de Galblaas (Yang orgaan, bewegend) stimuleert de uitvoering van de plannen. Verstoring van de Houtenergie kan ontaarden in veel plannen hebben maar vastlopen bij de uitvoering of veel doen zonder gedegen planning waardoor het proces spaak loopt.

Kenmerken van Waterenergie in balans:
– Je kan je grenzen aan geven
– Je wilt in actie komen en doelen bereiken
– Je bent vriendelijk
– Je zit in een goed flow

Kenmerken van Waterenergie in disbalans:
– Je voelt vaak woede (gillen/schreeuwen)
– Je hebt moeite met beslissingen nemen en in actie komen
– Je hebt een harde stem
– Je hebt weinig geduld, krachteloos en/of schuldgevoel
– J voelt je voornamelijk in het voorjaar vermoeid
– Meer last van migraine, spierproblemen en zichtproblemen

Ga van woede/boosheid naar soepel je grenzen aangeven en accepteren. Kom in actie ga dingen doen, de plannen die je hebt bedacht, maak een planning en voer ze uit! Ga je bewegen in de richting van je diepste verlangen! Bewegen, voeding en goed zorgen voor je ogen helpen je bij het in balans brengen/houden van je Houtenergie. Beweeg op jou tempo, eet voldoende groene groentes en masseer je ogen.

Wil jij meer weten over de Houtenergie of denk je dat de bamboemassage jou daar bij kan helpen? Stuur een berichtje (hieronder) of maak een afspraak voor een bamboemassage.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *