Water drinken

door | 05 okt 2023 | Gezondheid

Water drinken, water drinken, water drinken

Dat heb je vast ook al heel vaak gehoord. Ook niet gek want ons lichaam bestaat voornamelijk ( voor 60%) uit water. Water is essentieel, Zonder water kunnen we niet leven. Water is onder andere een bouwstof en wordt gebruikt voor transport van vitamines en mineralen. Daarnaast is water van belang voor de temperatuurregeling en het soepel laten verlopen van stofwisselingsprocessen. 

Als je niet gewend bent om voldoende te drinken, dan is de kans groot dat je het signaal van je lichaam dat het vocht nodig heeft niet herkent. Ook als je gewend bent om de hele dag door kleine beetjes water de drinken is de kans heel groot dat je lichaam het dorst signaal niet meer kent. 

Het is niet verstandig om de hele dag door kleine slokjes water te drinken. Iedere keer dat je een slokje water drinkt, krijg je ook bacteriën binnen, waarmee je je immuunsysteem activeert. Je lichaam is namelijk niet gewend dat wat je drinkt ‘schoon’ is. De activatie van het immuunsysteem zorgt ervoor dat je geen ziekteverwekkers binnenkrijgt. Drink je de hele dag door, dan kan dat leiden tot een overbelast immuunsysteem, wat weer kan resulteren in lichamelijke stress en maagklachten.

Bulkdrinken (weinig momenten maar veel tegelijk drinken) heeft een aantal voordelen, die ook vanuit evolutionair perspectief worden bevestigd. De oermens had niet de hele dag water tot z’n beschikking. Op de momenten dat hij kon drinken dronk hij heel veel, want hij wist niet wanneer er weer water beschikbaar zou zijn. Ons lichaam is van oudsher geprogrammeerd om veel water in een keer te drinken en ook een hele tijd niet. Datzelfde geldt ook voor dieren. Zij drinken tot ze verzadigd zijn en gaan weer verder. 

Een bijkomend voordeel van bulkdrinken is dat hierbij het hormoon oxytocine vrijkomt (de tegenhanger van cortisol, het stresshormoon). Oxytocine zorgt voor een tevreden en ontspannen gevoel.

Dit hormoon zou een van de reden zijn waarom er vrede heerst bij waterschaarste. In de natuur staan verschillende diersoorten naast elkaar te drinken uit dezelfde waterbron, zonder dat ze elkaar aanvallen. 

Belangrijk is om geen koud water te drinken, drink liever lauw warm water. De temperatuur van je maag is lichaamswarmte, als je heel veel koud water drinkt verbruikt je lichaam veel energie om weer op temperatuur te komen. 

Ik heb een Eco fles gekocht (RVS, zodat het geen plastic deeltjes bevat en ik het kan hergebruiken). Dit is een fles van 750ml, zodra ik opsta drink ik deze fles in één keer leeg, dit doe ik 30 minuten voor de lunch en voor het avondeten. Zo weet ik meteen dat ik minstens 2 liter water op een dag binnen krijg. Nog een voordeel van bulkdrinken is dat je langer een vol gevoel houd, dus de tussendoortjes laat je makkelijker staan. 

How to start

1. Start je dag met 2 grote glazen water en zorg dat je dagelijks 8 glazen vocht binnenkrijgt

2. Luister naar je lichaam. Dorst krijgen is de beste indicator om de vochthuishouding aan te vullen. Drink als je dorst hebt en verwar een hongergevoel niet met het dorstgevoel.

3. Drink een grote hoeveelheid in één keer. Kleine hoeveelheden drinken over de dag kost het lichaam veel energie.

4. Drink vooral tussen de maaltijden door en niet te veel tijdens een maaltijd. Veel drinken tijdens een maaltijd remt de spijsvertering. Het lichaam haalt niet alle voedingsstoffen uit je eten en/of spoelt ze meteen weg en dat is jammer

5. Water is de beste keuze om in jouw vochtbehoefte te voorzien. Alle overige dranken bevatten stoffen die vaak een overbodige invloed hebben op je lichaam.

Vindt je water niet lekker? Doe er dan een schijfje citroen, sinaasappel of komkommer in

Probeer het eens twee weken en kijk wat het met je lichaam doet. Laat me weten of jij veel water drinkt of zelfs al aan bulk drinken doet. Wat voor effect geeft het jou?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *