Stress en Burn-out

door | 07 mei 2024 | Gezondheid, Supplementen

Deze keer wil ik het gaan hebben over stress en burn-out. Het is een gevoelig onderwerp omdat er steeds meer mensen zijn die er last van hebben/krijgen. Daarom extra belangrijk om de symptomen als snel te herkennen er iets aan te doen.
space
Er wordt zoveel van ons verwacht, we hebben het gevoel constant bereikbaar te moeten zijn en voor iemand klaar te staan, we zitten teveel op onze telefoon met social media, filmpjes en dergelijke. Ons lichaam krijgt eigenlijk nooit echt rust met niks doen. En dan bedoel ik ook écht niks doen. Wanneer heb jij voor het laatst ergens een kwartier gezeten, zonder te lezen, zonder telefoon en alleen maar even te kijken en genieten met wat er om je heen gebeurd?
Space
Gelukkig zijn we er ons steeds meer bewust van en nemen we onze gezondheid serieuzer met bijvoorbeeld een massage. Dat zie ik goed in de salon, de meeste klanten komen met regelmaat terug omdat ze zichzelf echt deze ontspanning gunnen. Het is niet meer zo’n luxe als vroeger. Maar ook met yoga, mediteren er komen steeds meer momenten dat we echt even de tijd aan ons zelf geven.


Wat is acute of langdurige stress precies?

Space
Stress is een vorm van spanning, in een positieve of negatieve zin. Je kunt stress krijgen van een sportwedstrijd, vakantie of in een plotselinge spannende situatie. Maar deze stress verdwijnt na een tijdje weer en je hebt er verder geen last meer van. Dit noemen we acute stress en hebben we ook nodig in de zin van “fight or flight” reactie. Op deze stress moet je kunnen handelen.
Maar als de stress niet meer weg gaat en constant in je lichaam blijft zitten dan heeft je lichaam geen balans meer tussen stress en de rust periode. Dan kunnen er ernstige stressklachten ontstaan die namelijk bijdragen aan de ontwikkeling van een burn-out, depressie of angststoornis en dat wil je voorkomen.
Space

Acute Stress “fight or flight”
Acute stress is een overlevingsmechanisme. Het zorgt voor meer energie en alertheid.
Voor wilde dieren is dit dus een handig systeem voor nét dat beetje extra overlevingskans.

Acute stress ontstaat door specifieke gebeurtenissen of situaties, waarbij we in aanraking komen met iets dat we nog niet kennen, of een bedreiging voor het ‘ego’ (je zelfbeeld)of waardoor je het gevoel hebt de controle te verliezen.

Space

Chronische stress
Je lichaam blijft in de ‘vecht of vlucht’-reactie hangen. Het is in constante paraatheid en
brengt daarmee de rest van het lichaam uit balans. Het lichaam is alleen nog maar bezig met overleven, niet met groeien en herstellen. Er ontstaan problemen zodra we met grote regelmaat,
en voor langere periode, worden blootgesteld aan stressoren (oorzaken van stress).
Wanneer dit gebeurd merk je vroeg of laat de effecten van chronische stress op het lichaam.

Wat gebeurd er met je lichaam, als er teveel stress is?

Space
Als je langere tijd in de “fight or flight” modus blijft of alle ballen omhoog moet houden, gaat je immuunsysteem van je lichaam op een laag pitje.
Denk eraan dat je achterna gezeten wordt door een tijger, dan wil je vluchten. Dan is het goed dat we adrenaline en cortisol aanmaken om deze reactie uit te voeren en zolang mogelijk door te gaan totdat de tijger weg is. In deze tijd gaat al je energie naar je spieren om maar zolang mogelijk te kunnen blijven rennen. De rest van de werkzaamheden zoals vechten tegen virussen of ziekte, spijsvertering (het verwerken van eten) dat kan wel even wachten.
Maar zolang we blijven doorgaan, blijven rennen maakt je lichaam meer cortisol aan en krijgen we steeds moeilijker rust. Cortisol heeft ook goede eigenschappen: het regelt het waak- en slaapritme en beïnvloedt het spijsvertering en afweersysteem. Als je last hebt van chronische stress blijft het cortisolgehalte in het bloed hoog, hierdoor raakt het immuunsysteem uitgeput. Nadelige effecten hiervan zijn onder andere: diabetes en overgewicht, vermoeidheid en slapeloosheid, depressie, verminderde werking van het immuunsysteem, verminderd libido en hart- en vaatziekten.
Space
Adrenaline
Ziet er op toe dat we kunnen overleven. Het zorgt er onder andere voor dat we direct,
in een fractie van een seconde, kunnen reageren.  Adrenaline wordt ook aangemaakt
wanneer het lichaam denkt dat het in gevaar is. Als je een heel spannende film kijkt of boek leest,
is je lichaam niet bepaald in gevaar. Toch kan het lichaam het als zodanig eng ervaren,
dat er adrenaline aangemaakt wordt. Als je lichaam stress ervaart, wordt er als eerst adrenaline
aangemaakt. In de volgende stap maakt het lichaam cortisol aan.
Samen met adrenaline (en noradrenaline) wordt cortisol aangemaakt in je bijnieren.
Space
Cortisol 
Bereidt je voor om langere tijd hard te kunnen werken en meer te kunnen presteren, het verhoogt je hartslag.
Omdat je hartslag verhoogt, kan zuurstof sneller rondgepompt worden door je lichaam.
Ook wordt daardoor de suikeropname in je spieren verhoogd, of te wel je krijgt een hogere bloedsuikerspiegel.
Maar in het dagelijks leven met bijvoorbeeld financiële problemen, thuisspanningen,
kinderen die een langere tijd ziek zijn waarvoor je moet zorgen. Dan maakt je lichaam Cortisol aan om te overleven.

Space

Wat te doen?

Space
Als je niks aan je chronische stress doet kan dat uiteindelijk lijden tot een burn-out. Burn-out kenmerkt zich door zowel lichamelijke, psychische als sociale klachten die samen gaan met een verminderd gevoel van eigenwaarde op het werk. Het is geen ziekte, maar een syndroom. Dat wil zeggen dat burn-out zich uit door klachten op verschillende vlakken. Het is een langzaam en sluipend proces. Depressie en burn-out overlappen elkaar gedeeltelijk, en burn-out kan een uitlokkende factor zijn in de ontwikkeling van depressie. Emoties en eten hebben veel met elkaar te maken. Een te hoog cortisol niveau heeft op termijn een verwoestende werking. Zij putten je gelukshormoon uit, zoals serotonine, ontnemen je je slaap en zorgen ervoor dat je vet opslaat in je buik. Een hoog cortisol heeft een aangetoonde relatie met depressie en eetverslaving. Een disbalans kan chronische ontstekingen en schildklier problemen veroorzaken. Je lichaam kan door teveel aan cortisol stille en acute ontstekingen gaan ontwikkelen. Eigenlijk voel je niets meer, behalve stress. Steeds meer mensen leren het belang van goede voeding voor onze gezondheid kennen. Door gezond te eten zorg je goed voor je eigen vitaliteit en balans. Ons lichaam en onze geest bezit zelf een fantastische genezende werking, maar wij moeten zelf dan wel gezond leven.

Space
Vitamine tekort
Door chronische stress verbruik je een groot aantal vitaminen, mineralen en sporenelementen.
Voornamelijk vitamine C is heel belangrijk voor het regulieren van stress in je bijnieren. Maar zo zijn o.a. calcium, kalium, zink, ijzer en koper, in combinatie met B3, B5 en B11 ook nodig voor een adequate aanmaak van cortisol. Bij langdurige chronische stress neemt
de aanmaak van cortisol toe, waardoor je genoemde vitamines en mineralen nog meer
aan het verbruiken bent. Het gaat elkaar versterken, je lichaam krijgt ook stress door vitamine tekort.
Space
Wat te doen! Ga eerst na wat de oorzaak is van jouw stress, doorbreek die vicieuze cirkel door de tips en ga actief aan de gang met de oorzaak van stress. Kijk dan wat voor jou belangrijk is en werkt om weer jezelf (letterlijk) te voelen.
  • Doe ademhalingsoefeningen, of wees bewust van je ademhaling, ga er rustig voor zitten en probeer langer uit te ademen (loslaten) dan in te ademen. 4 sec in – 7 sec rust – 8 sec uit, dit is een goede stress ademhalingsoefening, maar er zijn er talloze te vinden.
  • Gun jezelf rust, neem een massage, ga alleen wandelen (telefoon uit).
  • Ga bewegen, maar geen intensieve sport, je lichaam is al uitgeput.
  • Ga leuke dingen doen, positieve dingen, waar geniet je van?
  • Gezond eten, variatie, maar vooral gevuld met boven genoemde mineralen en vitamines. Vermijd koffie, alcohol en veel vet eten, dat veroorzaakt een hoog cortisol gehalte.
  • Probeer af en toe “nee” te zeggen, hierdoor krijg je weer zelf waarde en geen overvolle agenda.
Space
Burn-out voeding
Voor herstel na een burn-out of teveel stress is het, zoals ik hiervoor al aangaf, belangrijk om voeding te eten die rijk is aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. Eet zo gevarieerd mogelijk veel , fruit, groene groentes (vezels), eiwitten en gezonde vetten (roomboter, avocado). En help je lichaam een handje waar nodig met supplementen.
Space
Vitamine C (zorgt voor afname van stress)
– Magnesium (bij stress, ontspanning, depressie en angst)
– Omega 3 (goed voor de hersenen en bij depressie)
– Vitamine B complex (tekort bij een burn-out)

Vitamine D( aanmaak van het gelukshormoon, zie vitamine D blog)

– Kurkuma (heeft een natuurlijke anti-depressieve werking)
– Kalmerende GABA (gemaakt uit eiwitten en cholesterol)
– Groene thee bevordert je ontspanning
– Zink
– Selenium

space
Ik hoop dat jij geen burn-out klachten hebt, maar iedereen heeft wel eens last van stress. Of misschien herken jij jezelf in een van de klachten zonder dat je het besef hebt dat het wellicht richting chronische stress of burn-out aangaat. Zelf heb ik gelukkig geen burn-out (gehad) maar stress ervaar ik ook en deze ‘acties’ gebruik ik vaak als ik in een stressvolle periode zit. Om mij heen en in de salon zie ik vaak klachten van stress en burn-out voorbij komen. Massage helpt heel goed om even dat moment van rust te vinden en tot jezelf te komen, ik zie daar heel veel mensen van opknappen. Maar ook onze voeding speelt een enorme rol bij het welzijn van ons lichaam en leven, daar moeten we preventief echt veel meer mee doen. Aanvullen van supplementen om je lichaam dat extra zetje te geven helpt je om je sneller te herstellen.
In ieder geval moet er iets veranderen in je leven, waar je nu ongelukkig van wordt.
Space
Laat me weten wat jij doet tegen stress, ik hoor en leer ook graag nieuwe dingen!
De volgende keer ga ik wat meer in op Magnesium, dit is een mineraal wat ons lichaam nodig heeft op heel veel vlakken, en wat we zelf niet kunnen aanmaken.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *