Aarde / Nazomer

door | 11 sep 2022 | 5 elementen, Gezondheid

Aarde is een vruchtbare bodem en heeft alles te maken met voeding, transformeren en transporteren. Stabiel en een sterke basis waarop kan worden gebouwd. De nazomer is de tijd van oogst, warmte en overvloed in de natuur en van het element Aarde. We noemen de aarde dan ook vaak Moeder Aarde, omdat ze goed voor ons zorgt.

De mens is een deel van de natuur, daarom vinden de bewegingen van de nazomer ook plaats in de mens. Aarde energie in de traditionele Chinese geneeskunde (TMC) heeft daarom alles te maken met voeding, het verzamelen , verwerken en afvoeren van voeding. De organen Maag en Milt zijn hier mee verbonden.

In de mens heeft deze energie ook te maken met aarden, het goed met jezelf in contact zijn. Maar ook het verwerken van voeding, lichamelijke en geestelijke voeding. Het betekend niet alleen voeden, maar daarom ook zorgen, voor jezelf en voor anderen. Wanneer je Aarde tekort komt, dan ontstaat er over bezorgdheid, en ga je je zorgen maken en piekeren.

Aarde zorgt voor 60% van je energie-inname, omdat het alle voeding opneemt en verwerkt. Je maag en mild zorgen ervoor dat alles wat je eet en drinkt op de juiste manier wordt verwerkt. Belangrijk is dus dat je bewust bent van hoe je eet en wat je eet, zodat je lichaam de nuttige stoffen naar de juiste organen kan sturen zodat alle voedingstoffen optimaal worden gebruikt. Als de transformatie als het transport goed verloopt, is er sprake van een goede spijsvertering, worden alle voedingsmiddelen goed verdragen en goed opgenomen en is er een goede stoelgang.

Kenmerken van een Aarde energie in balans
– Tevreden zijn, vertrouwen hebben in je eigen kracht
– Je kunt jezelf goed aanvoelen/aankijken, je zit lekker in je vel.
– Je bent rustig, fysiek en in je geest
– Je hebt behoefte om te zorgen
– Je wilt gezelligheid, mensen om je heen gezellig maken in huis
– Goede concentratie en regelmatig nieuwe ideeën

Kenmerken van een Aarde in disbalans
– Je hebt spijsverteringsklachten (onvaste ontlasting, diarree)
– Je hebt een voedselallergie en/of intoleranties, maagklachten, overgewicht
– Je kan slecht herstellen na een blessure, of hebt snel blauwe plekken
– Je kunt niet meer helder denken, je concentratie is slecht
– Slecht voor jezelf zorgen
– Verslavingen
– Zorgen maken en veel piekeren

Spreek woorden die vaak verwijzen naar het verband tussen voeding en geestelijke voeding
– Voedsel voor de geest
– Iets is moeilijk te verteren
– Ik moet het nog even verwerken
– Ik moet er nog even op kauwen

Je kunt daarom wel zeggen dat de Aarde je basis is, de Aarde-energie verbind alle elementen met elkaar en zonder voeding kun je niet leven. Ook in de natuur zie je dat terug, Aarde correspondeert meer met een overgangsfase, een korte periode van ongeveer 10 dagen tussen twee seizoenen in. Heb jij weinig energie dan is het belangrijk om eerst je Aarde energie op orde te brengen.

Herken jij jezelf hierin? Of denk je dat de Aarde bamboe massage jou kan helpen om dit weer een beetje in balans te brengen? Maak dan direct een afspraak hier.

Is jou aarde energie in balans of juist niet, of houdt het eens een week bij en kijk hoe je voelt? Laat het hier onder weten, ik ben benieuwd!

Lees ook meer over de Metaal energie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *