Zwangerschapsmassage

Gefeliciteerd je bent zwanger!
Dit is een hele mooie periode, maar er veranderd ook veel in je lichaam en tijd voor jezelf nemen is daarom extra belangrijk.

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van de zogenaamde zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid, last van je rug, nek of bekken, minder goed slapen, spataderen, vasthouden van vocht, etc. Dit kan allemaal voor stress in je lichaam zorgen, wat natuurlijk weer niet goed is voor je baby. Een zwangerschapsmassage kan helpen om deze klachten te verminderen en je rustiger te voelen waardoor je je makkelijk kan ontspannen, ook tijdens de bevalling.

zwangerschaps massage

Hoe werkt het?

De eerste keer hebben we een intake gesprek, ik bespreek met je hoe de zwangerschap gaat en wat de massage precies inhoudt, jij kunt dan aangeven wat je wel en niet prettig vindt wat er gemasseerd wordt. Ik maak gebruik van een gewone massagetafel en een massagekussen of je kunt zitten waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Tijdens de massage gebruik ik een lichte druk en maken we het moment samen speciaal voor jou en je baby.

 

Voordelen van een zwangerschapsmassage

○  Door de huid intensief aandacht te geven, komen er chemische stoffen vrij in het lichaam wat kan leiden tot ontspanning. De stoffen zijn goed voor zowel jou en je baby.

○  Als je in het tweede trimester last krijgt van je rug en benen, kan een massage verlichting bieden. In het derde trimester kun je dankzij de snel groeiende baby ook last krijgen van bekken en schouders. Een massage is dan een prima uitkomst.

○  Door een ontspannende massage wordt je immuunsysteem versterkt, waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten.

○  Zwangere vrouwen die regelmatig gemasseerd worden, slapen beter.

○  Massages verminderen de aanmaak van cortisol (het stresshormoon) in de hersenen, waardoor je dus minder stress hebt.

○  Tijdens een zwangerschapsmassage verbetert je bloedcirculatie en je lymfestelsel wordt gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen sneller door je lichaam vervoerd worden van en naar je baby.

Wanneer mag ik geen massage ondergaan?

Tijdens het eerste trimester (12 weken) masseer ik geen zwangere vrouwen. In dit eerste trimester wordt de gehele foetus gevormd en heeft je lichaam al veel werk te doen, om jou voor te bereiden op de andere twee trimesters die gaan komen. Hierbij kun je beter niet het lichaam nog meer prikkelen met een massage. Vanaf 12 weken ben je van harte welkom!
Er zijn nog een aantal situaties waarin je een massage beter kan uitstellen tot na je zwangerschap. Bijvoorbeeld als je last heb van:

○  Hoge bloeddruk
○  Trombose
○  Hoog risico zwangerschap
○  Zwangerschapsdiabetes
○  Koorts

zwangerschaps massage